Tampereen Herra

  • Artikkelin kategoria:Uutisjutut

Tampereen Herra -kaupunkipelissä kysytään tietoa ja selitystaitoa.

Tampereen Herra -pelissä ei pärjää pelkällä tiedolla, vaan pitää osata selittää tuttuja tamperelaisia paikkoja.

Tampereesta on valmistunut upouusi koko perheen lautapeli Tampereen Herra, joka pelaamisen ohella vaivihkaa opettaa tietoa Tampereesta. Mikä on vanhin edelleen käytössä oleva yleinen sauna? Mikä on Näsijärven ja Pyhäjärven välinen pintaero? Minne tuli Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalo? Mikä on Tampereen tunnuslintu? Siinä kysymyksiä pelin helpommasta päästä. Pelkällä tietämyksellä ei silti pelissä pärjää. Yhtenä lähdeaineistona pelin luomisessa on tietenkin käytetty Moro-lehtiä. Pelin on tehnyt Seinäjoella toimiva perheyhtiö, joka teki ensimmäisen kaupunkipelinsä Seinäjoesta. – Peliin on sovitettu yhteen kaksi eri pelimekaniikkaa, jotka ovat ihmisille hyvin tuttuja. Trivial pursuitista on tuttua historiakysymyksiin vastaaminen ja Aliaksesta taas sananselitys, kertoo Jukka Kuusisto Jussituotteet Art Tifani Oy:stä.

Jukka Kuusisto esittelee upouutta Tampereen kaupunkipeliä, joka koettelee tietojen lisäksi selitystaitoja. Pelatessa myös oppii asioita Tampereesta.

Miksi Seinäjoelta?

Miten Seinäjoella toimiva yritys tuli tehneeksi Tampere-pelin? Kimmokkeena oli muun muassa Tampereen meneillään oleva 240-vuotisjuhlavuosi.

– Meillä on paljon tuttuja Tampereella ja tytärkin pelasi jokusen vuoden Kooveessa salibandyä, jolloin tuli käytyä paljon harjoituksissa ja peleissä täällä. Ja tietenkin käydään Tapparan ja välillä Ilveksen peleissäkin, Kuusisto kertoo.

Moron lisäksi pelin aineistoa kerättiin esimerkiksi kirjastosta.

– Minä vastasin pääasiassa pelin grafiikasta ja visuaalisuudesta, ja vaimoni Eija keskittyi kysymyspuoleen. Lukuisia työpäiviä meni jo pelkästään kirjastossa.

– Kiitos tamperelaisille ystäville ja tuttaville hauskoista kysymyksistä peliin ja lukuisista koepelaamisista, Eija Kuusisto sanoo.

arhaisimmat kysymykset pelissä koskevat yli sadan vuoden takaisia aikoja. Uusimmat puolestaan ovat tulevaisuutta, esimerkiksi ratikka on esillä jo pelin kannesta lähtien.

Yhteensä pelissä on 450 kysymystä ja 300 sanaa selitettävänä.

Hauska peli

Kuusistojen yritys on valmistanut pelejä kymmenisen vuotta. Tampereen Herraa pelattiin koevaiheessa ahkerasti. Jukka Kuusisto uskoo, että pelatessa on hauskaa.

Ratikkakin on päässyt mukaan peliin.

– Tätä ei tarvitse pelata sääntökirjan kanssa. Pelkkä kysymyspeli voi olla vähän tylsä, mutta sanojen selitys tuo lisää hauskuutta. Voi olla yllättävän vaikea selittää jotakin tuttua paikkaa. Samalla syntyy keskustelua ja muisteluita tutuista paikoista.

Juttua tehdessä pelit olivat matkalla tehtaalta Suomeen ja kuvat otettiin mallipelistä. Lähipäivinä peliä pitäisi jo saada Tampereella ainakin joistakin kirjakaupoista.